Profiel

Sinds mijn studententijd maak ik beelden van klei, steen of was en volg ik lessen bij diverse beeldend kunstenaars in onder andere Amsterdam en ’t Gooi. De laatste jaren laat ik mij inspireren en vakkundig begeleiden door beeldhouwer Peter ter Maten, in zijn atelier in Weesp.

Ik houd er van om hedendaagse figuratieve beelden te maken van mensen en dieren in actie. Door de beweging in mijn werk weer te geven, ontstaat er levendigheid en dynamiek in het beeld. Het is voor mij van belang, dat ik de verbinding, het onderlinge contact tussen de figuren in mijn beelden, tot uiting breng.

In de loop der jaren heb ik mijn eigen boetseerstijl steeds verder ontwikkeld en het is iedere keer weer een mooie uitdaging om hetgeen er in mijn hoofd leeft, zo expressief mogelijk weer te geven!

Naast vrij werk, maak ik ook bronzen beelden in opdracht.

Mijn wassen beelden laat ik uiteindelijk afgieten bij een professionele bronsgieter.

 

 

Nicolette Heijmerink - Catz boetseren kunstenaar

Werkwijze

Ik word geraakt door een afbeelding of een pose van een mens of dier en maak daar eerst in klei een opzet van. Vervolgens gebruik ik metaaldraad om een armatuur te vormen, wat als een stevig geraamte voor de zachte boetseerwas dient, waarmee ik aan het werk ga.

Pas als ik helemaal tevreden ben met het resultaat breng ik het wassen beeld naar de bronsgieterij. De eerste stap in dit proces is het maken van een siliconenmal van het beeld, waarna een holle kopie van het beeld in de hardere gietwas wordt gevormd. Deze kopie werk ik zelf bij in de gieterij.

Vervolgens wordt dit gietwas model voorzichtig ingepakt in een vuurvast mengsel van gips en chamotte klei. Als de was uit deze mal is gestookt, is het uiteindelijke gietmodel klaar. In dit gietmodel worden ontluchtingsgaten en gietkanalen aangebracht en dan wordt het model gevuld met de kokend hete vloeibare brons (van 1200 graden). Als het model uitgehard is wordt de gipsen mal verwijderd. Het gegoten beeld van brons moet nu nog worden bijgewerkt.

Als laatste wordt het beeld gepatineerd (van kleur voorzien) door het met een gasbrander sterk te verhitten en te bewerken met bepaalde chemische vloeistoffen, die een reactie aangaan met het brons.

Door dit complexe en handmatige proces van bronsgieten, ontstaan er altijd kleine verschillen en is ieder beeld uniek in vorm, uitstraling en kleur.